Walk of Wisdom Nederland

Streekpad Nijmegen in NederlandDe Walk of Wisdom is op 21 juni 2015 geopend met een 136 kilometer lange pioniersroute rondom Nijmegen. Hier wordt in drie jaar de basis van een nieuwe pelgrimstraditie ontwikkeld die geleidelijk wordt uitgelegd naar de rest van de wereld met behulp van lokale partners. 

De pioniersroute is geïnspireerd op het Streekpad Nijmegen, maar wijkt hier voor meer dan de helft van af. Het grootste deel is onverhard. De contouren lijken op een vliegende vogel.

Beschrijving van de route

Siemen Dijkstra Elyzeese velden everlasting journey

De looprichting is met de klok mee en je duikt vrijwel direct vanuit het centrum van Nijmegen de natuur in van de Ooijpolder. Daar ga je via boerenlandpaden richting de Heerlijkheid Beek, waar je over de Elyzeese velden richting de Duivelsberg loopt via het schilderachtige dorpje Beek-Ubbergen. Het gebied hier wordt wel het binnenste buitenland genoemd vanwege de on-Nederlandse hoogteverschillen. 

Vanaf de Duivelsberg ga je via de rand van een oud landgoed over boerenlandpaden naar Kranenburg (Duitsland) waar je de grote bosoppervlakte van het Reichswald inloopt. Hier wandel je over een Vreugdenberg en door een Hemeldal naar de restanten van een oud moeras in kerkdorp Milsbeek en een van de mooiste bossen van Nederland: de Sint-Jansberg. Van daaruit naar de Mookerhei en een oud Jachtslot dat gebouwd zou zijn door een man die - vergeefs - een liefje wilde imponeren.

Vanaf de Mookerhei kom je via het bos van Heumensoord en een voormalig landgoed bij de moerassen van de Hatertse Vennen, waarna je in de oude vestingsstadjes Grave en Ravenstein terecht komt. Van hieruit loop je door de eeuwenoude dorpskernen van Leur en Hernen naar de bedevaartsplaats Bergharen en via Afferden naar de uiterwaarden van Beuningen waar je voor een groot deel langs de Waal kunt struinen. De finale van de route begint bij de nieuwe stadsbrug de Oversteek in Nijmegen en eindigt precies waar je bent begonnen: de Nijmeegse Stevenskerk.

Je loopt dus een rondje en dat is precies wat we willen uitdragen: waar je ook naar toe gaat, je komt altijd weer bij je zelf uit. Wat je als mens met de reis doet, is uiteindelijk veel belangrijker dan waar de reis naar toe is gegaan.

Begin- en eindpunt/markeringen

Begin- en eindpunt is de Nijmeegse Stevenskerk. De kerk is het markantste monument van Nijmegen en groeit uit tot algemeen centrum van cultuur en inspiratie, een eeuwenoud rustpunt in het midden van de stad (wat is de Walk of Wisdom?).  

136 kilometer is vier tot tien dagen lopen al naar gelang je tempo (dat laten we graag vrij). De route is overal gemarkeerd m.u.z. het Reichswald, maar ook daar is de weg prima te vinden: iedere pelgrim krijgt een compacte routegids mee met detailkaartjes en een puntsgewijze routebeschrijving. Deze gids is al diverse malen gebruikt en goed bevonden. Voor pelgrims is een GPS track beschikbaar (Meer over het startpakket). 

Foto´s: Thomas Hontelez en Damiaan Messing

Afbeelding: Everlasting Journey door Siemen Dijkstra, een houtdruk van de Elyzeese Velden in Seizoenen van het Leven

 Meer informatie over het Streekpad Nijmegen waarop de pioniersroute is gebaseerd. 

Walk of Wisdom logo Huub en Adelheid Kortekaas

Geef de pelgrim moed: Vriendencampagne 2017