Rituelen en symbolen

Fotoverslag Herman en Yvonne MeijerPelgrim is het´icoon´ van de Walk of Wisdom en ontworpen door het kunstenaarsduo Huub en Adelheid Kortekaas. Het symbool staat voor de gedachte dat alle mensen een 'zaailing' van de aarde zijn met ieder een eigen, unieke kiemkracht. Elke pelgrim krijgt een 99mm uitvoering van het icoon in staal om op de tas of jas te spelden. Het symbool komt ook terug als routemarkering.

De pelgrimsveter is een leren of katoenen schoenveter die dient als bedelband. Aan de veter zit een metalen vogelringetje met het inschrijfnummer van de pelgrim, die tijdens het lopen 11 vogelringetjes verzamelt met de naam van de gemeenten aan de route. De 11 ringetjes samen zijn het bewijs dat de hele route is gelopen. Ontwerp: Manja Bente.

Het 'moderne vasten': pelgrims worden uitgenodigd telefoon en internet zoveel mogelijk uit te zetten. Het stelt je in staat tot een ervaring die bijna uniek is geworden en geeft tijd en ruimte om gevoelens te laten rijpen voordat je ze deelt. Leuk idee van stadsdichter Frouke Arns in haar kleine handleiding voor een moderne pelgrim: maak vóór en na je walk of wisdom een selfie, ter vergelijking. In de Stevenskerk staat een groot beeld van Pelgrim dat je als achtergrond kunt gebruiken.

Marjoke Schulten constellatie

Pelgrimsgetijdenboek. Een van de belangrijkste gebruiken van de Walk of Wisdom is Seizoenen van het Leven: een hedendaags getijden- en pelgrimsboek. Voor de eerste editie schreven bekende en inspirerende Nederlanders een pagina over een belangrijke levenservaring. Hun bijdragen worden afgewisseld door gedichten en miniaturen (kleine schilderingen) rond universele levensthema's. Uitgever: Intermedi-Art Kunstzaken. Pelgrims die de route uitlopen, mogen een pagina insturen voor toekomstige edities. Afbeelding: Constellatie door Marjoke Schulten, één van de miniaturen in het boek. 

Vertrekceremonie. Vrijwel iedere derde zaterdag van de maand is er een vertrekceremonie voor pelgrims en belangstellenden die hen willen uitzwaaien. De ceremonie staat los van een religie. Terugkerende elementen zijn o.a. een verhaal van een teruggekeerde pelgrim en een gezongen lied. De ceremonie duurt ongeveert een half uur. Voor de data van de komende ceremonies kijk hier

Dit geeft zin

Routecamera. 
Geïnspireerd door de website ditgeeftzin.nl circuleert een routecamera waarop pelgrims één foto kunnen achterlaten van een plek of situatie die voor hen iets belangrijks symboliseert, bv. een thema of gevoel. 

We nodigen iedere pelgrim uit de eigen camera ook op deze manier te gebruiken: niet voor het schieten van mooie plaatjes, maar rustig tastend en wachtend op een plek of situatie die iets bijzonders verbeeldt. Mail je foto met korte tekst naar

Informatie over inschrijven

Walk of Wisdom logo Huub en Adelheid Kortekaas

Geef de pelgrim moed: Vriendencampagne 2017