Bijdragen van gastschrijvers. 

MEI
13

Bruggen bouwen!

4 mei 2016. Meestal ben ik deze dag op het Nijmeegse Trajanusplein. Tezamen van vele stadsgenoten de doden herdenken. Deze avond waren met zijn 2'en, Damiaan en ik. Na al een heerlijke wandeling over het Walk of wisdom pad gewandeld te hebben, besloten we de twee minuten stilte te houden bij deze brug. De Filosofenbrug, gelegen vlakbij de route in het schitterende natuurgebied Duivelsberg bij Berg en Dal. Bij de Duivel de doden herdenken en dat de dag voor Hemelvaart? Het moment was bijzonder, de ervaring en plek des te meer.  

Je kan niet anders dan tot stilstand komen op deze plek. Stilstand, even niet maar door- en doorgaan, maar tijd nemen voor reflectie. Volgens de overlevering trok vele jaren terug menig Romeins filosoof zich terug naar deze plek om zijn gedachten over zaken te laten gaan zoals alleen filosofen dat lijken te doen. Maar dat is niet waar. Op weg naar jouw (eigen)wijsheid vormt dit bruggetje en haar omgeving de ideale plek om even halt te houden, het leven te beschouwen of juist te denken aan even helemaal niets. 

...
Door met lezen
MEI
01

Positief denken?

Blog van onze strategisch adviseur Richard Engelfriet.
Richard Engelfriet

Mijn moment is een inzicht. Ik geloofde tot 14 januari 2014 in de kracht van positief denken. Ik gaf tot die dag mensen vaak het advies om 'er in te blijven geloven' of om 'het positieve' te blijven zien. Ik heb nooit 'tsjakka' gezegd, maar het zat er vaak dicht tegenaan.

Op die 14e januari zette het boek Smile or Die: how positive thinking fooled America and the world van de Amerikaanse socioloog Barbara Ehrenreich mijn wereld op zijn kop. Ehrenreich zoekt in haar boek naar een wetenschappelijke onderbouwing van positief denken. En die vindt ze niet. Er is geen onomstotelijk bewijs dat positief denken en succes, of positief denken en gezondheid, enige samenhang hebben. Er zijn wel wat kleinschalige studies die zouden suggereren dat positief denken enige invloed heeft, maar die zijn in tientallen andere studies weer verworpen.

...
Door met lezen
MRT
02

Grote rivieren, grote invloed

Grote rivieren, grote invloed
Achtergrondverhaal over het hoogwater aan het begin van de route half februari. Foto: luchtfoto van de Waal bij Winssen op 26 jui 2004 (waterpeil 9.00 meter +NAP te Lobith)

Het stroomgebied van de Waal bij Nijmegen is momenteel 10 keer kleiner dan het oorspronkelijke. Toch is daardoor de oerkracht van onze grote rivieren nog niet getemd. Zo nu en dan komt deze slapende reus tot leven en stijgt het water met wel 2 meter per dag tot ongekende hoogte. Ruimte geven aan dit natuurfenomeen is het gekozen antwoord van Rijkswaterstaat ter hoogte van Nijmegen bij Lent. Sinds de extreem hoge waterstanden van 1993 en 1995 zijn er daarom op verschillende plekken langs de grote rivieren projecten gestart die grote invloed hebben op het landschap. 

Al wandelend door de Stadswaard of uiterwaarden bij Beuningen zijn niet alleen de invloeden op het landschap te zien van de rivierverruimende maatregelen. Zo nu en dan laat de Waal ‘zijn tanden zien’. Bijvoorbeeld bij een klein hoogwatergolfje, halverwege februari 2016. Onderstaand treft u meer informatie aan over dat hoogwatergolfje, de waterstanden én over de invloed van de ingrepen die ons moeten behoeden voor toekomstige rampen.

...
Door met lezen
FEB
04

Levenskunst in nerveuze tijden

Levenskunst in nerveuze tijden
Geestelijk verzorger Marinus van den Berg loopt in zijn stad Rotterdam aan het eind van bijna elke dag een 'walk of wisdom' van een goed uur om zijn dag te evalueren. 

Levenskunst in nerveuze tijden

Ook vandaag zondag 29 november stonden er nog militairen met geweren op het station van Antwerpen. Het was deze week de tweede keer dat ik er overstapte op weg naar afspraken. Een lezing over school, verlies en rouw voor aanstaande onderwijsvrouwen en mannen op basisscholen in West-Vlaanderen, gevestigd in Torhout en vandaag in Kortrijk.

In Kortrijk wonen Bart en Mieke die in Vlaanderen aan de wieg stonden van de OVOK (ouders overleden kind). Dertig jaar geleden leerde ik hen kennen. Nu zijn ze overvallen door ALS. Ik schrijf “ze”, ook al heeft hij de ziekte, maar de impact is groot voor alle naasten: Mieke, kinderen en kleinkinderen allereerst.

...
Door met lezen
JAN
29

De deur openhouden

De deur openhouden
Geestelijk verzorger Marinus van den Berg loopt in zijn stad Rotterdam aan het eind van de dag vaak een 'walk of wisdom' van een goed uur om zijn dag te evalueren. 

De deur openhouden

Het regende en stormde toen ik rond zessen in de avond thuiskwam. Een vader had zijn dochtertje van de crèche gehaald en ik hield de deur even voor hen open. Het leek wel een inclusio. In de ochtend hield ik de deur open voor een andere bewoonster op weg naar haar werk. “Ik houd de deur even open en wens u een goede dag,” zei ik. “Mijn dag begint goed,” zei ze en dankte me en wenste me ook een goede dag. In de loop van de dag hoorde ik geklaag over reizigers in metro, tram en bussen die niets zeggen. Ieder heeft zijn eigen oortelefoon en kijkt op zijn eigen smartphone. Ik wilde niet vragen: “heb jij zelf iemand gegroet….?” 

Vandaag was Damiaan op bezoek gekomen. Hij kwam me nog een handtekening vragen voor het burgemeestersexemplaar van Seizoenen van het Leven. Ik was onverwacht verhinderd om bij de opening in juni in de Stevenskerk te zijn. We spraken over de betekenis van het openhouden van de deur. Je kunt het zien als gewoon een zaak van fatsoen, misschien wel burgerlijk, maar ik merk regelmatig dat het niet vanzelfsprekend is. Je moet even achter je of om je heen kijken om te zien of er nog iemand aankomt. Dat is net iets meer dan in jezelf gekeerd zo snel mogelijk je huis verlaten of naar je eigen voordeur op weg zijn. 

...
Door met lezen

Walk of Wisdom logo Huub en Adelheid Kortekaas

Zoek een bericht

Geef de pelgrim moed: Vriendencampagne 2017