OKT
16

"Deze vorm van revalidatie stimuleert cliënten om uit de 'overlevingsstand' te komen"

“Ik ben nu klaar om het beter voor mezelf te maken, ik besef dat ik mezelf in de weg zit en dat ik de koe nu bij de horens moet pakken.” Dat zei een cliënt van Koninklijke Visio Den Bosch. Van 23 tot en met 30 september hebben zes cliënten met een visuele beperking met drie professionals en drie buddy’s ruim 110 km gewandeld over het pad van de Walk of Wisdom rondom Nijmegen.

...
Door met lezen
OKT
15

Schrijf mee aan 'het verhaal' van de Walk of Wisdom

“Men schrijft niet om gepubliceerd te worden, men schrijft om te ademen.” Die prachtige woorden schreef de Ierse schrijver Samuel Beckett ooit. 

Heb jij geschreven over jouw Walk of Wisdom? Zou je er (nog meer) over willen schrijven en misschien ook een mogelijke bijdrage willen insturen voor het komende Pelgrimsgetijdenboek?

Kom zaterdag 28 oktober naar de middag van de Walk of Wisdom voor pelgrims die (een deel van) de route hebben gelopen en wissel je verhalen en ervaringen uit.

Door met lezen
OKT
11

Pelgrimeren in Nijmegen: met andere ogen kijken

Pelgrimeren in Nijmegen: met andere ogen kijken

Ons begin- en eindpunt de Stevenskerk wordt open gehouden door vrijwilligers van de Stevenskring. Eén van die vrijwilligers is Gijs Hoogenboom. Grote kans dat je met een boekje in de arm vertrekt als je Gijs treft: Met andere ogen kijken, een pelgrimstocht door de binnenstad van Nijmegen. Hij schreef het met Pieter Niesten van de Jacobskapel, gebaseerd op het werk van de zuster Claris Jo Overbeek.

“De pelgrim verlaat zijn huis en veiligheid,
Gaat alleen of met anderen op weg
Op weg naar de langste tocht:
De tocht naar binnen.”        (K. Waaijman/L.Aarnink e.a.)

...
Door met lezen
OKT
06

Een klein stukje oud leer in elk startpakket

Wat hebben een leren jas, twee leren rokjes en een leren broek met de Walk of Wisdom te maken? In elk startpakket van de pelgrimsroute zit een heel klein stukje ervan!

De vele honderden kleine stukjes van de oude kleren worden gebruikt om de pelgrimsveters van een sluiting te voorzien. Een mooie nieuwe bestemming. Nu is de oude broek aan de beurt.

Door met lezen
OKT
04

Eerbetoon aan ons begin - en eindpunt

Eerbetoon aan ons begin - en eindpunt

De Nijmeegse Stevenskerk is sinds 2015 het begin- en eindpunt van de Walk of Wisdom en daar zijn we hartstikke trots op. Het gebouw stamt uit de 13e eeuw en geldt als het meest markante gebouw van de stad. 

De kerk biedt ons kosteloos gastvrijheid en om iets terug te doen, hebben we dit jaar van elke pelgrim die zich inschreef wat gespaard. Genoeg om de zogenoemde 'Steveniersbijdrage' te doen (€365,-). Hiermee betalen we één dag in het jaar de kosten om de Stevenskerk open te houden: lieve Stevenskerk, fijn dat je ons thuis wilt zijn! 

...
Door met lezen
OKT
03

"Mijn maat, mijn wandelstok, stapte naakt en vol verwachting met mij zijn nieuwe leven in" (Paul De Marez, pelgrim 1420)

Walk of Wisdom, vanuit het perspectief van een verre Vlaming

Als pelgrim 1420 vertrok ik hartje zomer uit de monumentale Stevenskerk voor mijn Walk of Wisdom. Die maandagmiddag was ik in de oudste stad van Nederland aangekomen na een lange treinreis vanuit mijn thuisstad Kortrijk, dicht bij de Frans-Belgische grens. 

Al snel liep ik langs de Waalstranden. De ruimte, de stilte, het water, de bloemen en de schapen dompelden mij meteen onder in een sfeer die de geest opent en de voeten energie geeft. Ik liep over veeroosters, door klaphekjes, langs heggen en knotwilgen. Puffend kon ik mijzelf met een veerpontje het water van Het Meer over trekken. In het eenvoudige gastvrije ‘Sous Eglises’ vond ik gelukkig nog onderdak.

Het was een prachtige start van wat een korte vijfdaagse pelgrimstocht moest worden, maar ik miste nog een stevige wandelstok.

Door met lezen
SEPT
29

"We hebben veel positiviteit ontmoet" (pelgrims Keito van der Linden-Wisdom en Josselijn Bunte)

Met het gidsje in de hand,

de veter om de pols,

...
Door met lezen
SEPT
26

Team Wisdom maakt 140 startpakketten klaar

Team Wisdom maakt 140 startpakketten klaar

In een gezellige sfeer hebben we vanmiddag 140 startpakketten klaar gemaakt voor nieuwe pelgrims. Het gaat hard: we naderen de 1.900e pelgrim, waarvan bijna 850 zich inschreven dit jaar. 

De intentie was om het mindful te doen, maar dat vergt nog wat oefening! In ieder geval slaagde Anja Strik erin haar hertaling van het lied Suzanne door Leonard Cohen voor te dragen:  

...
Door met lezen
SEPT
24

"Gelukkig, dacht ik, het komt nog goed met deze wereld" (pelgrim Jeanet Aartsen)

Jeanet Aartsen liep in juni de Walk of Wisdom en ontmoette een engel in een rood jurkje op haar pad. Die kwam haar op de scooter halen toen ze er helemaal doorheen zat.

Jeanet schreef een mooie tekst naar aanleiding van die ontmoeting. Die geldt meteen als mogelijke inzending voor het volgende pelgrimsgetijdenboek dat aan het ontstaan is. Bij routekaartje 6, aldus Jeanet.

Door met lezen
SEPT
19

"Laat je maskers vallen, toon je ware gezicht" (Huib Wijtenburg, pelgrim 999)

Met prachtige muziek en liederen werden wij op zaterdag 17 december 2016 uitgeleide gedaan op onze pelgrimstocht.

Bij het vertrek uit de Stevenskerk sprak ik het volgende gedicht uit:                                                     

Labyrint

Heb je het verlangen om te dwalen

in je eigen labyrint

Van buiten naar binnen

Ben je nieuwsgierig

wat je daar vindt?

Door met lezen
SEPT
14

Kwestie van verdieping

Kwestie van verdieping

"Diepgang ontstaat wanneer je jezelf gaat voelen, dat is iets heel anders dan over jezelf nadenken". Lidia van Engeland.

Zondag 17 september verzorgt Lidia van Engeland met Monica Wagner de muziek voor onze maandelijkse vertrekceremonie. Lidia heeft de ceremonies mee ontwikkeld en was al een paar keer ceromoniemeester. Ze heeft een eigen coachingsbureau en begeleidt mensen via het Questie Consult, een kort loopbaan traject waar je aan de hand van vijf vragen een kwestie onderzoekt die op dit moment een grote invloed heeft op je leven. Een kwestie die vaak onder de oppervlakte ligt.  

...
Door met lezen
SEPT
14

Valkhofvereniging en Walk of Wisdom bekrachtigen hun samenwerking

De vertrekceremonies van pelgrimsroute de Walk of Wisdom worden voortaan gehouden in de Nicolaaskapel van de Valkhofvereniging in het Valkhofpark in Nijmegen. Na een proef van enkele maanden bekrachtigden beide partijen de samenwerking met de overhandiging van een startpakket voor de pelgrimsroute. 

Voorzitter Rob van Bruggen van de Valkhofvereniging kreeg deze uit handen van Manja Bente, medeontwikkelaar van de Walk of Wisdom. De Stevenskerk blijft het begin- en eindpunt van de route.

...
Door met lezen
SEPT
13

Een filmende pelgrim uit Bunschoten


Jaap Bunk van RTV Bunschoten is de Walk of Wisdom aan het lopen en maakt van elke etappe een korte film. Bekijk hier zijn eerste film en abonneer je op zijn youtube kanaal RTV Bunschoten als je ook de andere wilt zien!

Door met lezen
SEPT
09

Ook nieuwe Heumense burgemeester ambassadeur

Ook nieuwe Heumense burgemeester ambassadeur

De sinds mei 2017 aangetreden burgemeester van Heumen Marriët Mittendorff is ambassadeur geworden van de Walk of Wisdom. 

Mittendorff is opvolger van Paul Mengde. Ze is de eerste vrouwelijke burgemeester van het dorp Heumen. De Walk of Wisdom gaat door deze gemeente bij Malden (o.a. Heumensoord) en Overasselt (Hatertse Vennen).  

...
Door met lezen
SEPT
08

"Het was niet zomaar een wandeltocht" (pelgrim Ieke Witteveen)

In het voorjaar van 2017 wordt mijn veerkracht op de proef gesteld en ik besluit dat ‘t nu het moment is om de Walk of Wisdom te gaan lopen, een pelgrimsroute in Nederland die symbool staat voor de weg naar binnen op zoek naar zin en betekenisgeving. 

Omdat ik van kamperen houd, bivakkeer ik op een camping in de regio en 7 augustus loop ik, samen met een vriendin die me op het spoor van deze route zette, de eerste etappe vanuit de Stevenskerk door de Ooijpolder naar Beek-Ubbergen. Tien dagen en 136 kilometer later ben ik terug op dezelfde plek en sluit ik, heel passend bij mijn stemming van dat moment, de route af met een hapje en een drankje in eetcafé De Hemel, genietend van heerlijke jazzmuziek.

Door met lezen
SEPT
05

In stilte van Malden naar Nederasselt

Wat bijzonder: 22 pelgrims liepen afgelopen zondag zo'n vijftien kilometer in complete stilte met elkaar van Malden naar Nederasselt.

Het was een fijne vijfde wandeling in de reeks 'De Walk of Wisdom in een jaar rond'. Patricia Akkermans en Lidy van Lie Peters begeleidden de groep. Patricia leidde het thema 'Innerlijke vrede' in. Lidy las een aantal mooie teksten voor.

Door met lezen
AUG
31

Vrede: wie je bent is soms vaag

Vrede: wie je bent is soms vaag

“Diepgang betekent voor mij verder kijken dan wat zich oppervlakkig aandient, voorbij de eerste laag van de actualiteit en het ABC van je routines, naar een taal die je misschien niet kent.” Patricia Akkermans

Zondag 3 september begeleidt Patricia Akkermans met Lidy van Lie Peters een stiltewandeling in de serie 'de Walk of Wisdom in een jaar rond.' Patricia heeft een eigen praktijk: Dankh, praktijk voor Natuurgeneeskunde en Life Coaching.

...
Door met lezen
AUG
31

Deze pelgrim is wel heel eigenwijs!

Deze pelgrim is wel heel eigenwijs!

En begon een eigen route...

In mei vorig jaar werden Manja en ik enthousiast benaderd door Wilco Kruijswijk uit Amersfoort. Wilco had de route gelopen met zijn vrouw en wilde kijken of hij ons kon helpen. Ook zag hij samenwerkingskansen via zijn “Ministerie van Geluk en Welbevinden.” 

In de zomer van 2016 kwam het er van: Wilco en ik gingen een stuk lopen. Wilco bleek een goede baan te hebben bij een onderzoeksbureau; werk dat hij beschouwde als hobby. Zijn vrije tijd besteedde hij aan zijn Ministerie van geluk en welbevinden, voor hem zijn "echte baan". Hij voelde een verantwoordelijkheid om geluk en welbevinden in de wereld te verspreiden. Gelukkig bracht hij dit met een knipoog.

...
Door met lezen
AUG
29

De Volkskrant over de weg naar inkeer voor iedereen

En weer een mooi verhaal over de Walk of Wisdom: vandaag in de Volkskrant. Journalist Mac van Dinther loopt een stuk van de route en laat pioniers Damiaan Messing en Manja Bente aan het woord.

...
Door met lezen
AUG
25

Thema-avond op 5 september over lopen met verlies

"Dit is het pad van de pelgrim 
de weg die wij moeten gaan 
dit is het voetspoor dat wij volgen 
het voetspoor van haar naam"
André Leijssen

Pelgrimsroute de Walk of Wisdom en het Marikenhuis organiseren dinsdag 5 september een avond over het thema 'Lopen met verlies'. Hoe kan het wandelen van een pelgrimsroute helpen om weer 'heel' te worden na een ernstige ziekte of het verlies van een dierbare?

De avond is in het Marikenhuis, het inloopcentrum voor mensen geraakt door kanker, aan de Slotemaker de Bruïneweg 163 in Nijmegen.

Door met lezen

Walk of Wisdom logo Huub en Adelheid Kortekaas

Zoek een bericht

Geef de pelgrim moed: Vriendencampagne 2017