OKT
31

Schrijver Thomas Verbogt

Schrijver Thomas Verbogt

De bekende Nijmeegse schrijver Thomas Verbogt heeft vorig jaar een bijdrage geschreven voor Seizoenen van het Leven, het hedendaags getijden- en pelgrimsboek waarmee we op 21 juni de Walk of Wisdom openen. 

Thomas Verbogt groeide op in Nijmegen en hielp vorig jaar zomer ruimhartig mee met onze zwerfvuilcampagne Actie Schone Waal. Hij schrijft romans en toneelstukken en is vaste columnist in de Gelderlander. Nu heeft hij dus ook een tekst geschreven voor ons pelgrimsgetijdenboek. Mooi thema van zijn bijdrage: edelmoedigheid. 

...
Door met lezen
JULI
12

Programmamaker en schrijver John Jansen van Galen

John Jansen van GalenRadiopresentator John Jansen van Galen is symbolisch voorloper geworden van de Walk of Wisdom.

John Jansen van Galen studeerde politieke en sociale wetenschappen in de jaren ’60 en werd daarna journalist en later hoofdredacteur bij HP/ De Tijd. Vele jaren was hij actief voor de VPRO-radio, waar hij onder andere reportages over Suriname maakte. Verder schreef hij diverse boeken over politiek en de Nederlandse koloniale geschiedenis en onze nationale politiek. Hij maakte veel columns voor onder andere Het Parool, NRC Handelsblad en als chroniqueur van wandelingen voor onder meer de Vereniging Natuurmonumenten.

...
Door met lezen
MEI
23

Geestelijk verzorger en schrijver Marinus van den Berg

Marinus van den BergGeestelijk verzorger en dichter/schrijver Marinus van den Berg is voorloper geworden van de Walk of Wisdom. 

Marinus van den Berg is sinds 1998 werkzaam als geestelijk verzorger in een hospice te Rotterdam waar hij mensen van uiteenlopende culturele achtergrond begeleidt bij het stervensproces. Daarvoor was hij pastoraal vormingsmedewerker in Almelo.

...
Door met lezen
MRT
24

Schrijfster Annelies Verbeke levert bijdrage

annelies-verbeke door Klaas KoppeDe Vlaamse schrijfster Annelies Verbeke heeft een bijdrage geleverd voor ons getijden - en pelgrimsboek Seizoenen van het Leven en is daarmee symbolisch voorloper geworden van de route. 

De ook in Nederland steeds meer gewaardeerde Vlaamse (1976) debuteerde ruim tien jaar geleden met Slaap! en wordt door recensenten geprezen om haar originaliteit en gevoel voor humor. Zo was haar debuut volgens het Belgische tijdschrift Humo een `schelm van een roman´ en schreef de Volkskrant over Vissen Redden (2009): `Keihard janken zonder een traan te laten, en dat in een boek waarin veel te lachen valt. Zoiets is onweerstaanbaar.(****)'

...
Door met lezen
MRT
14

Schrijfster Désanne van Brederode

desanne van brederode door Levien WillemseDe schrijfster Désanne van Brederode schrijft een bijdrage voor ons getijden- en pelgrimsboek en wordt zo een symbolische voorloper van de Walk of Wisdom. 

Désanne van Brederode is filosofe en verzorgde regelmatig columns voor het tv-programma Buitenhof. Haar thema's zijn vaak levensbeschouwelijk van aard en ze spreekt zich regelmatig uit tegen de druk van de oppervlakkigheid die volgens haar steeds meer de toon van de tijd is geworden: in haar pamflet Modern Dédain (2006) noemde ze dit de "minachting voor de verdieping van de geest".

...
Door met lezen
MRT
11

Happinez oprichter Inez van Oord

Inez van OordInez van Oord, bedenker en eerste hoofdredacteur van het bekende tijdschrift Happinez is voorloper geworden van de Walk of Wisdom. 

In 2003 lanceerde ze een nieuw concept voor een tijdschrift dat aandacht voor spiritualiteit en zingeving wilde combineren met gevoel voor opmaak en uiterlijk. Ze bracht het tijdschrift op de markt zonder marktonderzoek of trendy focusgroepen, puur op een 'goed gevoel.` Dat gevoel werd al snel bevestigd: Happinez groeide uit tot het grootste glossy tijdschrift van Nederland met een betaalde oplage van tegen de 200.000 stuks. 

...
Door met lezen
FEB
05

Schrijfster en filosofe Joke Hermsen

Joke Hermsen door Anneke HymmenDe schrijfster en filosofe Joke Hermsen gaat een bijdrage schrijven voor ons hedendaags getijden- en pelgrimsboek Seizoenen van het Leven en wordt zo voorloper van de Walk of Wisdom.

Joke Hermsen schrijft veel over bezinning en spiritualiteit en bracht onder meer het succesvolle Stil de Tijd uit, waarin ze zich afvraagt of er nog een andere, meer persoonlijke tijd is dan de kloktijd. De titel is ontleend aan een dichtregel van Gerrit Kouwenaar: 'spel het vlees, stil de tijd, leef nog even.´

...
Door met lezen
JAN
29

Schrijver en oud-politcus Jan Terlouw

Jan TerlouwSchrijver en voormalig policitus Jan Terlouw schrijft een pagina voor ons pelgrimsboek en wordt daarmee voorloper van de Walk of Wisdom. Terlouw was onder andere fractievoorzitter van D66 in de Tweede Kamer, minister en vice-premier en Commissaris van de Koningin in Gelderland. Hij verwierf grote bekendheid met het schrijven van kinderboeken (zoals Pjotr en Oorlogswinter). 

De laatste jaren zet hij zich in voor dierenrechten en de overgang naar een duurzame samenleving. Hij combineert flair met wijsheid en dat nog steeds op een leeftijd die ronduit formidabel is! Uit een toespraak uit 2011:

...
Door met lezen
JAN
17

Schrijver Tommy Wieringa

Tommy WieringaWe zijn trots om te melden dat Tommy Wieringa voorloper is geworden van onze pelgrimsroute-in-ontwikkeling de Walk of Wisdom. Tommy Wieringa is een van de populairste Nederlandse schrijvers van dit moment. Hij is deels opgegroeid op de Nederlandse Antillen en brak in 2005 door met de roman Joe Speedboot. 

In 2013 kreeg Tommy Wieringa o.a. de Libris Literatuurprijs voor zijn roman Dit zijn de namen met als thema's migratie en religie. Het boek gaat over een groep illegale vluchtelingen die op de steppe van Oost-Europa op zoek gaat naar een betere wereld. Tommy Wieringa schrijft in 2014 het Boekenweek geschenk (maart 2014).

...
Door met lezen
NOV
26

Hoogleraar wijsgerige ethiek Paul van Tongeren

Paul van TongerenDe Nijmeegse hoogleraar wijsgerige ethiek Paul van Tongeren gaat een pagina aanleveren voor ons pelgrims- en getijdenboek Seizoenen van het LevenVan Tongeren won dit jaar de Socrates beker voor het meest prikkelende en oorspronkelijke filosofieboek. Hij kreeg die prijs voor zijn boek Leven is een Kunst. 

Uit een artikel van het blad Filosofie: "De jury roemt de mild polemische wijze waarop Paul van Tongeren in Leven is een kunst de tekortkomingen van de in ons land zo populaire levenskunstfilosofie aan de kaak stelt, die volgens Van Tongeren weinig oog heeft voor de mens zoals die werkelijk is: machteloos, zwak, kwetsbaar. In weerwil van de populaire gedachte dat de mens architect van zijn eigen bestaan is, laat hij zien dat het leven maar zeer ten dele maakbaar is. De auteur heeft de problematiek diep doordacht én hij zet de lezer aan tot denken. Dat is op zichzelf al een hele kunst".

...
Door met lezen
OKT
12

Filosoof Schouten van Staatsbosbeheer voorloper

De filosoof van Staatsbosbeheer Matthijs Schouten wordt voorloper van de Walk of WisdomSchouten is schrijver van onder meer Spiegel van de natuur: het natuurbeeld in cultuurhistorisch perspectief, een boek over de kijk vanuit verschillende culturen op de natuur. Tevens is hij bijzonder hoogleraar in Wageningen `filosofie en ecologie van het natuurherstel'.

Interessant aan Schouten is verder dat hij als boeddhist bijdraagt aan de diversiteit van onze eerste pelgrims. Schouten schrijft ook een pagina voor het hedendaagse pelgrims- en getijdenboek Seizoenen van het Leven. 

...
Door met lezen

Walk of Wisdom logo Huub en Adelheid Kortekaas

Geef de pelgrim moed: Vriendencampagne 2017