OKT
31

Ecoloog Wouter Helmer

Wouter HelmerEcoloog Wouter Helmer schrijft een tekst voor ons pelgrimsgetijdenboek Seizoenen van het Leven en wordt zo een symbolische voorloper van de Walk of Wisdom. 

´Niet de schuld van de mens, maar de veerkracht van de natuur´ is de filosofie van Helmer. Hij stelt dat Europa voor een historische uitdaging staat om de leegloop van het platteland aan te grijpen om de wildernis te laten terugkeren op een manier die zowel goed is voor de natuur als de economie. Hij denkt bij het laatste bijvoorbeeld aan kansen voor duurzaam toerisme in de combinatie van oud cultuurlandschap en nieuwe natuur. 

...
Door met lezen
OKT
30

Deeleconomie pionier Juul Martin

Juul MartinJuul Martin, pionier van de deeleconomie, heeft een tekst geschreven voor ons pelgrimsboek en is daarmee symbolisch voorloper geworden van de Walk of Wisdom. 

Juul Martin kreeg landelijke bekendheid met het 'Huis van Overvloed" waarbij hij met overtollig bouwmateriaal en de hulp van vele vrijwilligers voor minder dan 900 Euro een fraai vormgegeven huis bouwde. Ook organiseerde hij een sinterklaasfeest in Nijmegen waarbij 3000 Nijmegenaren cadeau's gaven aan mensen die het niet zo breed hadden.

...
Door met lezen
OKT
24

Moskee bestuurslid Said Bouharrou

Said BouharrouSaid Bouharrou, bestuurslid van de Nijmeegse Al-Moslimin moskee, heeft een stuk geschreven voor ons pelgrimsgetijdenboek Seizoenen van het Leven en is daarmee symbolisch voorloper geworden van onze route. 

Said Bouharrou kwam samen met het bestuur van zijn moskee in het nieuws met een anti-IS statement: "juist nu moeten we duidelijk maken dat de islam vredelievend is". Eerder viel hij op door zijn vast voornemen Geert Wilders met respect en liefde te willen benaderen hoe zeer hij zijn standpunten ook verwerpt.  

...
Door met lezen
OKT
24

Kunstenaarsduo Huub en Adelheid Kortekaas

Portret HA bij Anima Mundi Huub en Adelheid Kortekaas zijn beeldend kunstenaar en ontwerper van het icoon van de Walk of Wisdom Pelgrim. Ze ontwikkelen ook een halteplaats aan de pelgrimsroute: de Anima Mundi

Huub en Adelheid hebben samen met Damiaan en Martijn de stichting Walk of Wisdom opgericht. Om de verschillende rollen duidelijk te scheiden, zijn Huub en Adelheid  uit het bestuur gestapt en treden ze toe tot een nog op te richten Raad van Wijzen die de stichting gevraagd en ongevraagd van advies voorziet. 

...
Door met lezen
JUNI
17

Sociaal werker Leyla Çakir voorloper

Leyla-Cakir-portretWe zijn blij dat Leyla Çakir voorloper is geworden van de Walk of Wisdom. Leyla is sociaal werker en werd geboren in een Turks immigrantengezin.

Ze was van 2007 tot 2013 voorzitter van de onafhankelijke moslimvrouwenorganisatie Al Nisa. Daarvoor was ze Nederlands eerste vrouwelijke voorzitter van een moskee. Als opbouwwerker in een aandachtswijk was ze succesvol in het bevorderen van contacten tussen bewoners (autochtoon en allochtoon) op basis van een eigen methode waarin wederzijdse erkenning en acceptatie centraal staan. 

...
Door met lezen
MRT
14

Projectontwikkelaar en filantroop Fred Matser voorloper

Fred Matser 2008De filantroop en voormalig projectontwikkelaar Fred Matser gaat een pagina schrijven voor ons getijden- en pelgrimsboek en wordt voorloper van de Walk of Wisdom. 

Fred Matser nam op jonge leeftijd het bedrijf van zijn vader over dat veel projecten ontwikkelde in de omgeving van Utrecht, zoals het Galgenwaard stadion. Maar een echte zakenman voelde hij zich niet: „Ik vond het spel wel leuk, maar ik vind dat de knikkers uiteindelijk niet van mij zijn. Ik was van mening dat ik het geld slechts in beheer had. Dat was ook de opvatting van mijn vader, die ondanks de welstand altijd is blijven wonen in de helft van het dubbele huis waar het gezin in 1948 was ingetrokken. In stilte hielp hij mensen die hulp nodig hadden.”

...
Door met lezen
MRT
14

Schrijfster Désanne van Brederode

desanne van brederode door Levien WillemseDe schrijfster Désanne van Brederode schrijft een bijdrage voor ons getijden- en pelgrimsboek en wordt zo een symbolische voorloper van de Walk of Wisdom. 

Désanne van Brederode is filosofe en verzorgde regelmatig columns voor het tv-programma Buitenhof. Haar thema's zijn vaak levensbeschouwelijk van aard en ze spreekt zich regelmatig uit tegen de druk van de oppervlakkigheid die volgens haar steeds meer de toon van de tijd is geworden: in haar pamflet Modern Dédain (2006) noemde ze dit de "minachting voor de verdieping van de geest".

...
Door met lezen
MRT
11

Happinez oprichter Inez van Oord

Inez van OordInez van Oord, bedenker en eerste hoofdredacteur van het bekende tijdschrift Happinez is voorloper geworden van de Walk of Wisdom. 

In 2003 lanceerde ze een nieuw concept voor een tijdschrift dat aandacht voor spiritualiteit en zingeving wilde combineren met gevoel voor opmaak en uiterlijk. Ze bracht het tijdschrift op de markt zonder marktonderzoek of trendy focusgroepen, puur op een 'goed gevoel.` Dat gevoel werd al snel bevestigd: Happinez groeide uit tot het grootste glossy tijdschrift van Nederland met een betaalde oplage van tegen de 200.000 stuks. 

...
Door met lezen
JAN
29

Schrijver en oud-politcus Jan Terlouw

Jan TerlouwSchrijver en voormalig policitus Jan Terlouw schrijft een pagina voor ons pelgrimsboek en wordt daarmee voorloper van de Walk of Wisdom. Terlouw was onder andere fractievoorzitter van D66 in de Tweede Kamer, minister en vice-premier en Commissaris van de Koningin in Gelderland. Hij verwierf grote bekendheid met het schrijven van kinderboeken (zoals Pjotr en Oorlogswinter). 

De laatste jaren zet hij zich in voor dierenrechten en de overgang naar een duurzame samenleving. Hij combineert flair met wijsheid en dat nog steeds op een leeftijd die ronduit formidabel is! Uit een toespraak uit 2011:

...
Door met lezen
JAN
29

Spinozaprijswinnaar en meditatieleraar Henk Barendregt

Henk BarendregtWiskunde hoogleraar en meditatieleraar Henk Barendregt is voorloper geworden van de Walk of Wisdom. De in Nijmegen werkzame houder van de leerstoel wiskunde en informatica kreeg in 2002 de Spinoza-prijs, de hoogste wetenschappelijke onderscheiding in Nederland voor o.a. zijn werk aan de lambda-calculus. De laatste jaren is hij actief betrokken bij wetenschappelijk onderzoek naar mindfullness. 

Henk Barendregt geeft in binnen- en buitenland cursussen in Vipassana, een boeddistische meditatie die er op gericht is via inzicht en meditatie de beoefenaar te helpen om vrij te worden. Werkelijk geluk is volgens dit perspectief niet te verkrijgen door dingen buiten ons of door te zoeken naar bevrediging van steeds veranderende behoeften. 

...
Door met lezen
DEC
21

Rituelenbegeleidster en hoogleraar Christiane Berkvens-Stevelinck

Chrischristiane-berkvens-Stevelincktiane Berkvens-Stevelinck wordt voorloper van de Walk of Wisdom. De bijzonder hoogleraar Europese cultuur aan de Radboud Universiteit is behalve remonstrants predikante in algemene dienst ook rituelen begeleidster bij Moederoverste.nl

We zijn blij met deze eerste vrouwelijke voorloper van de pelgrimsroute en hopen binnenkort ook andere interessante en inspirerende vrouwen bekend te maken als voorloper. Uiteindelijk is het doel van de Walk of Wisdom om te laten zien dat mensen vanuit verschillende levensvisie toch overeenkomstige waarden kunnen hebben. De waarden waar we voor kiezen zijn authenticiteit, diversiteit en duurzaamheid. Ofwel: persoonlijke vrijheid, respect voor anderen en de intentie om iets goeds bij te dragen aan de wereld. 

...
Door met lezen
NOV
26

Ondernemer Bas Sanders voorloper

Bas Sanders gaat een pagina bijdragen aan het getijden- en pelgrimsboek Seizoenen van het Leven en wordt zo voorloper van onze pelgrimsroute. Bas Sanders is ondernemer in duurzame innovatie en mede oprichter van de stichting Biomimicry NL.

Volgens de filosofie van Biomimicry wil Sanders bij de ontwikkeling van technologie gebruik maken van de intelligentie van de natuur. In de natuur zijn volgens deze filosofie `design` oplossingen voorhanden voor veel van de problemen van de huidige niet zo duurzame samenleving. De hele evolutie is binnen deze gedachte een soort design proces waarbij via trial-en-error over een periode van miljoenen jaren steeds nieuwe technieken worden getest die organismen in staat stellen te overleven.

...
Door met lezen
NOV
05

Programmamaker Jan Douwe Kroeske

De bekende Nederlandse programma-maker Jan Douwe Kroeske is symbolisch voorloper geworden van de Walk of Wisdom. Ook levert hij een bijdrage aan het hedendaags getijden- en pelgrimsboek Seizoenen van het Leven. 

We zijn erg blij met het voorloperschap van deze vlotte en sympathieke radio - en tv-maker die zich op dit moment via Summerlabb inzet om festival bezoekers in contact te brengen met innovaties rond duurzaamheid. Jan Douwe Kroeske werd het bekendst met zijn radio- en tv muziekprogramma's Twee Meter sessies en Twee Meter de Lucht in, waarbij artiesten speciaal voor het programma opnames maakten van hun repertoire.

...
Door met lezen
OKT
12

Filosoof Schouten van Staatsbosbeheer voorloper

De filosoof van Staatsbosbeheer Matthijs Schouten wordt voorloper van de Walk of WisdomSchouten is schrijver van onder meer Spiegel van de natuur: het natuurbeeld in cultuurhistorisch perspectief, een boek over de kijk vanuit verschillende culturen op de natuur. Tevens is hij bijzonder hoogleraar in Wageningen `filosofie en ecologie van het natuurherstel'.

Interessant aan Schouten is verder dat hij als boeddhist bijdraagt aan de diversiteit van onze eerste pelgrims. Schouten schrijft ook een pagina voor het hedendaagse pelgrims- en getijdenboek Seizoenen van het Leven. 

...
Door met lezen
OKT
05

Voormalig bank topman Herman Wijffels

Herman WijffelsDe vooraanstaande én vooruitstrevende oud voorman van de Rabobank Herman Wijffels heeft zich als eerste bereid verklaard symbolisch voorloper te worden van de Walk of Wisdom. Hij zal ook een bijdrage leveren aan het hedendaags getijden- en pelgrimsboek Seizoenen van het Leven en wordt zo de eerste symbolische voorloper van de route. 

Wijffels was onder andere voorzitter van de Sociaal Economische Raad, informateur van een kabinet en voorzitter van de vereniging Natuurmonumenten. Op het moment is hij co-voorzitter van Worldconnectors, een Nederlandse denktank die zich inzet voor een duurzame, vreedzame en rechtvaardige wereld. Ook is hij hoogleraar 'duurzaamheid en maatschappelijke verandering' aan de Universiteit Utrecht.

...
Door met lezen

Walk of Wisdom logo Huub en Adelheid Kortekaas

Geef de pelgrim moed: Vriendencampagne 2017