Wat is een symbolisch voorloper?

Symbolische voorlopers 

De Walk of Wisdom kent een aantal symbolische voorlopers (ambassadeurs). Dat zijn bekende en inspirerende Nederlanders die een bijdrage schreven voor ons hedendaagse getijden- en pelgrimsboek Seizoenen van het LevenDe bijdragen worden afgewisseld door miniaturen en gedichten van levende kunstenaars rond universele thema´s. We lopen wat achter met de lijst, dus er staan nog belangrijke voorlopers niet bij.

JUNI
09

Tiende burgemeester ambassadeur: Mark Slinkman van Berg en Dal

Tiende burgemeester ambassadeur: Mark Slinkman van Berg en Dal

We zijn trots dat burgemeester Mark Slinkman van Berg en Dal ambassadeur is geworden van de Walk of Wisdom. 

Slinkman studeerde notarieel recht, maar heeft ook een voorliefde voor geschiedenis. Zo schreef hij tijdens zijn ambtsperiode als burgemeester van Rijnwaarden een boek over de gedeporteerde joodse slagersfamilie Northeimer uit Tolkamer: We zijn hier maar alleen. 

...
Door met lezen
FEB
22

Negende burgemeester ambassadeur: Paul Mengde, Heumen

Negende burgemeester ambassadeur: Paul Mengde, Heumen

We zijn trots om te melden dat nu ook de burgemeester van Heumen ambassadeur van onze route is geworden: Paul Mengde. Mengde was eerder burgemeester van Sevenum en is nu sinds een aantal jaar burgemeester van Heumen. Van de elf gemeenten aan de route ondersteunen nu negen burgemeesters onze pelgrimstocht moreel met een ambassadeurschap. 

Op zich zelf kleine, symbolische gestes, maar voor de Walk of Wisdom ook belangrijke gebaren van goede wil. Een nieuwe pelgrimstraditie ontstaat niet vanuit het niets en moet langzaam groeien. De spiritualiteit van onze pelgrimage moet als het ware wortel schieten in de omgeving. Dat gaat met het vertrouwen dat we niet al te vreemde dingen doen en een gevoel dat de pelgrimsroute ook iets goeds kan beteken voor de samenleving. Voor dat laatste doen we van harte ons best met onze steun aan zwerfafval Actie Schone Waal en de sponsorloop voor natuurprojecten tijdens de Zomerpelgrimage: 'liefde voor het landschap'. Nuchter gesproken zijn we natuurlijk ook een goede kans voor de lokale economie: pelgrims moeten ook eten en slapen!

...
Door met lezen
DEC
21

Bestuursvoorzitter Vierdaagse Feesten Walter Hamers

Walter HamersLeuk om te melden dat de bestuursvoorzitter van de Vierdaagse Feesten Walter Hamers symbolisch voorloper geworden is van de Walk of Wisdom. Hij heeft een pagina geschreven voor ons hedendaags getijden- en pelgrimsboek Seizoenen van het Leven. 

De Walk of Wisdom wil uitgroeien tot het beschouwende broertje of zusje van de Nijmeegse Vierdaagse, die sinds een aantal jaar ´Walk of the World´ als ondertitel heeft. Behalve Walter Hamers is ook de marsleider van de Vierdaagse - Johan Willemstein - een van onze voorlopers. 

...
Door met lezen
OKT
31

Schrijver Thomas Verbogt

Schrijver Thomas Verbogt

De bekende Nijmeegse schrijver Thomas Verbogt heeft vorig jaar een bijdrage geschreven voor Seizoenen van het Leven, het hedendaags getijden- en pelgrimsboek waarmee we op 21 juni de Walk of Wisdom openen. 

Thomas Verbogt groeide op in Nijmegen en hielp vorig jaar zomer ruimhartig mee met onze zwerfvuilcampagne Actie Schone Waal. Hij schrijft romans en toneelstukken en is vaste columnist in de Gelderlander. Nu heeft hij dus ook een tekst geschreven voor ons pelgrimsgetijdenboek. Mooi thema van zijn bijdrage: edelmoedigheid. 

...
Door met lezen
OKT
31

Ecoloog Wouter Helmer

Wouter HelmerEcoloog Wouter Helmer schrijft een tekst voor ons pelgrimsgetijdenboek Seizoenen van het Leven en wordt zo een symbolische voorloper van de Walk of Wisdom. 

´Niet de schuld van de mens, maar de veerkracht van de natuur´ is de filosofie van Helmer. Hij stelt dat Europa voor een historische uitdaging staat om de leegloop van het platteland aan te grijpen om de wildernis te laten terugkeren op een manier die zowel goed is voor de natuur als de economie. Hij denkt bij het laatste bijvoorbeeld aan kansen voor duurzaam toerisme in de combinatie van oud cultuurlandschap en nieuwe natuur. 

...
Door met lezen
JULI
12

Programmamaker en schrijver John Jansen van Galen

John Jansen van GalenRadiopresentator John Jansen van Galen is symbolisch voorloper geworden van de Walk of Wisdom.

John Jansen van Galen studeerde politieke en sociale wetenschappen in de jaren ’60 en werd daarna journalist en later hoofdredacteur bij HP/ De Tijd. Vele jaren was hij actief voor de VPRO-radio, waar hij onder andere reportages over Suriname maakte. Verder schreef hij diverse boeken over politiek en de Nederlandse koloniale geschiedenis en onze nationale politiek. Hij maakte veel columns voor onder andere Het Parool, NRC Handelsblad en als chroniqueur van wandelingen voor onder meer de Vereniging Natuurmonumenten.

...
Door met lezen
JUNI
17

Sociaal werker Leyla Çakir voorloper

Leyla-Cakir-portretWe zijn blij dat Leyla Çakir voorloper is geworden van de Walk of Wisdom. Leyla is sociaal werker en werd geboren in een Turks immigrantengezin.

Ze was van 2007 tot 2013 voorzitter van de onafhankelijke moslimvrouwenorganisatie Al Nisa. Daarvoor was ze Nederlands eerste vrouwelijke voorzitter van een moskee. Als opbouwwerker in een aandachtswijk was ze succesvol in het bevorderen van contacten tussen bewoners (autochtoon en allochtoon) op basis van een eigen methode waarin wederzijdse erkenning en acceptatie centraal staan. 

...
Door met lezen
MRT
24

Schrijfster Annelies Verbeke levert bijdrage

annelies-verbeke door Klaas KoppeDe Vlaamse schrijfster Annelies Verbeke heeft een bijdrage geleverd voor ons getijden - en pelgrimsboek Seizoenen van het Leven en is daarmee symbolisch voorloper geworden van de route. 

De ook in Nederland steeds meer gewaardeerde Vlaamse (1976) debuteerde ruim tien jaar geleden met Slaap! en wordt door recensenten geprezen om haar originaliteit en gevoel voor humor. Zo was haar debuut volgens het Belgische tijdschrift Humo een `schelm van een roman´ en schreef de Volkskrant over Vissen Redden (2009): `Keihard janken zonder een traan te laten, en dat in een boek waarin veel te lachen valt. Zoiets is onweerstaanbaar.(****)'

...
Door met lezen
MRT
14

Schrijfster Désanne van Brederode

desanne van brederode door Levien WillemseDe schrijfster Désanne van Brederode schrijft een bijdrage voor ons getijden- en pelgrimsboek en wordt zo een symbolische voorloper van de Walk of Wisdom. 

Désanne van Brederode is filosofe en verzorgde regelmatig columns voor het tv-programma Buitenhof. Haar thema's zijn vaak levensbeschouwelijk van aard en ze spreekt zich regelmatig uit tegen de druk van de oppervlakkigheid die volgens haar steeds meer de toon van de tijd is geworden: in haar pamflet Modern Dédain (2006) noemde ze dit de "minachting voor de verdieping van de geest".

...
Door met lezen
MRT
12

Titus Brandsma en emeritus professor spiritualiteit Kees Waaijman

Titus Brandsma en emeritus professor spiritualiteit Kees Waaijman

Kees-WaaijmanDe emeritus professor Spiritualiteit en karmeliet Kees Waaijman schrijft een pagina voor ons getijden- en pelgrimsboek naar aanleiding van het leven van Titus Brandsma. Daarmee worden beide monniken symbolische voorlopers van de Walk of Wisdom.

Titus Brandsma

De uit Friesland afkomstige Titus Brandsma werd in 2005 uitgeroepen tot `grootste Nijmegenaar aller tijden`. Hij was lid van de orde van karmelieten en hoogleraar wijsbegeerte aan de toenmalige Katholieke Universiteit Nijmegen waar hij het onder moderne studenten waarschijnlijk niet heel populaire ´geschiedenis van de vroomheid` doceerde. Vroom in de zin van gedwee was hij echter allerminst: vanwege zijn inzet voor de persvrijheid werd hij in 1942 door de Duitsers gearresteerd. Hij overleed in het concentratiekamp Dachau. 

...
Door met lezen
MRT
11

Happinez oprichter Inez van Oord

Inez van OordInez van Oord, bedenker en eerste hoofdredacteur van het bekende tijdschrift Happinez is voorloper geworden van de Walk of Wisdom. 

In 2003 lanceerde ze een nieuw concept voor een tijdschrift dat aandacht voor spiritualiteit en zingeving wilde combineren met gevoel voor opmaak en uiterlijk. Ze bracht het tijdschrift op de markt zonder marktonderzoek of trendy focusgroepen, puur op een 'goed gevoel.` Dat gevoel werd al snel bevestigd: Happinez groeide uit tot het grootste glossy tijdschrift van Nederland met een betaalde oplage van tegen de 200.000 stuks. 

...
Door met lezen
FEB
10

Voormalig Amsterdamse burgemeester en oud PvdA-leider Job Cohen

b2ap3_thumbnail_Job-Cohen.jpgVoormalig burgemeester van Amsterdam en PvdA leider Job Cohen heeft een pagina geschreven voor ons hedendaags getijden- en pelgrimsboek en is daarmee symbolisch voorloper geworden van de Walk of Wisdom.

Job Cohen is een alom gerespecteerd bestuurder, een rustige en stabiele kracht die zijn maatschappelijke loopbaan heeft toegewijd aan de publieke zaak in wetenschap, overheid en politiek. Hij werd in 2006 gekozen tot één na beste burgemeester ter wereld. 

...
Door met lezen
FEB
05

Schrijfster en filosofe Joke Hermsen

Joke Hermsen door Anneke HymmenDe schrijfster en filosofe Joke Hermsen gaat een bijdrage schrijven voor ons hedendaags getijden- en pelgrimsboek Seizoenen van het Leven en wordt zo voorloper van de Walk of Wisdom.

Joke Hermsen schrijft veel over bezinning en spiritualiteit en bracht onder meer het succesvolle Stil de Tijd uit, waarin ze zich afvraagt of er nog een andere, meer persoonlijke tijd is dan de kloktijd. De titel is ontleend aan een dichtregel van Gerrit Kouwenaar: 'spel het vlees, stil de tijd, leef nog even.´

...
Door met lezen
JAN
29

Schrijver en oud-politcus Jan Terlouw

Jan TerlouwSchrijver en voormalig policitus Jan Terlouw schrijft een pagina voor ons pelgrimsboek en wordt daarmee voorloper van de Walk of Wisdom. Terlouw was onder andere fractievoorzitter van D66 in de Tweede Kamer, minister en vice-premier en Commissaris van de Koningin in Gelderland. Hij verwierf grote bekendheid met het schrijven van kinderboeken (zoals Pjotr en Oorlogswinter). 

De laatste jaren zet hij zich in voor dierenrechten en de overgang naar een duurzame samenleving. Hij combineert flair met wijsheid en dat nog steeds op een leeftijd die ronduit formidabel is! Uit een toespraak uit 2011:

...
Door met lezen
JAN
29

Spinozaprijswinnaar en meditatieleraar Henk Barendregt

Henk BarendregtWiskunde hoogleraar en meditatieleraar Henk Barendregt is voorloper geworden van de Walk of Wisdom. De in Nijmegen werkzame houder van de leerstoel wiskunde en informatica kreeg in 2002 de Spinoza-prijs, de hoogste wetenschappelijke onderscheiding in Nederland voor o.a. zijn werk aan de lambda-calculus. De laatste jaren is hij actief betrokken bij wetenschappelijk onderzoek naar mindfullness. 

Henk Barendregt geeft in binnen- en buitenland cursussen in Vipassana, een boeddistische meditatie die er op gericht is via inzicht en meditatie de beoefenaar te helpen om vrij te worden. Werkelijk geluk is volgens dit perspectief niet te verkrijgen door dingen buiten ons of door te zoeken naar bevrediging van steeds veranderende behoeften. 

...
Door met lezen
JAN
17

Schrijver Tommy Wieringa

Tommy WieringaWe zijn trots om te melden dat Tommy Wieringa voorloper is geworden van onze pelgrimsroute-in-ontwikkeling de Walk of Wisdom. Tommy Wieringa is een van de populairste Nederlandse schrijvers van dit moment. Hij is deels opgegroeid op de Nederlandse Antillen en brak in 2005 door met de roman Joe Speedboot. 

In 2013 kreeg Tommy Wieringa o.a. de Libris Literatuurprijs voor zijn roman Dit zijn de namen met als thema's migratie en religie. Het boek gaat over een groep illegale vluchtelingen die op de steppe van Oost-Europa op zoek gaat naar een betere wereld. Tommy Wieringa schrijft in 2014 het Boekenweek geschenk (maart 2014).

...
Door met lezen
DEC
21

Rituelenbegeleidster en hoogleraar Christiane Berkvens-Stevelinck

Chrischristiane-berkvens-Stevelincktiane Berkvens-Stevelinck wordt voorloper van de Walk of Wisdom. De bijzonder hoogleraar Europese cultuur aan de Radboud Universiteit is behalve remonstrants predikante in algemene dienst ook rituelen begeleidster bij Moederoverste.nl

We zijn blij met deze eerste vrouwelijke voorloper van de pelgrimsroute en hopen binnenkort ook andere interessante en inspirerende vrouwen bekend te maken als voorloper. Uiteindelijk is het doel van de Walk of Wisdom om te laten zien dat mensen vanuit verschillende levensvisie toch overeenkomstige waarden kunnen hebben. De waarden waar we voor kiezen zijn authenticiteit, diversiteit en duurzaamheid. Ofwel: persoonlijke vrijheid, respect voor anderen en de intentie om iets goeds bij te dragen aan de wereld. 

...
Door met lezen
DEC
13

Marsleider Vierdaagse Johan Willemstein

Johan Willemstein, marsleider van de Vierdaagse Nijmegen, gaat een pagina schrijven voor het pelgrimsboek en wordt zo voorloper van de Walk of Wisdom.

Goed nieuws voor onze pelgrimsroute in ontwikkeling om gesteund te worden door de marsleider van de Walk of the World. De Vierdaagse is in bijna 100 jaar uitgegroeid tot een jaarlijks terugkerend wandelritueel met een geweldige sfeer. Soldaten van over de hele wereld wandelen ongewapend in hun bataljons zingend over de straten en de stad bruist een paar dagen lang van de positiviteit. 

...
Door met lezen
NOV
26

Hoogleraar wijsgerige ethiek Paul van Tongeren

Paul van TongerenDe Nijmeegse hoogleraar wijsgerige ethiek Paul van Tongeren gaat een pagina aanleveren voor ons pelgrims- en getijdenboek Seizoenen van het LevenVan Tongeren won dit jaar de Socrates beker voor het meest prikkelende en oorspronkelijke filosofieboek. Hij kreeg die prijs voor zijn boek Leven is een Kunst. 

Uit een artikel van het blad Filosofie: "De jury roemt de mild polemische wijze waarop Paul van Tongeren in Leven is een kunst de tekortkomingen van de in ons land zo populaire levenskunstfilosofie aan de kaak stelt, die volgens Van Tongeren weinig oog heeft voor de mens zoals die werkelijk is: machteloos, zwak, kwetsbaar. In weerwil van de populaire gedachte dat de mens architect van zijn eigen bestaan is, laat hij zien dat het leven maar zeer ten dele maakbaar is. De auteur heeft de problematiek diep doordacht én hij zet de lezer aan tot denken. Dat is op zichzelf al een hele kunst".

...
Door met lezen
NOV
18

Burgemeester Beuningen voorloper

De burgemeester van Beuningen, Carol van Eert, is toegetreden tot het Comité van Aanbeveling van de Walk of Wisdom. Beuningen is de gemeente waar het voorlopige eindpunt van de pioniersroute van onze nieuwe pelgrimstocht moet komen: de Anima Mundi – een project van de kunstenaars Huub en Adelheid Kortekaas. 

In het werk van het kunstenaarsechtpaar staat verbondenheid van mens en aarde centraal. Met de Anima Mundi voorzien Huub en Adelheid Kortekaas een nieuwe contemplatieve ruimte van 99,9 meter lang en 6,66 meter hoog. Het is bedoeld als een vrij toegankelijke, hedendaagse levensbeschouwelijke ontmoetingsplaats geïnspireerd op de Griekse Agora of Stoa. De kunstenaars hopen dat er een nieuw wereldbewustzijn ontstaat waarin de mens zichzelf ziet als medeschepper op aarde (meer). 

...
Door met lezen
NOV
05

Programmamaker Jan Douwe Kroeske

De bekende Nederlandse programma-maker Jan Douwe Kroeske is symbolisch voorloper geworden van de Walk of Wisdom. Ook levert hij een bijdrage aan het hedendaags getijden- en pelgrimsboek Seizoenen van het Leven. 

We zijn erg blij met het voorloperschap van deze vlotte en sympathieke radio - en tv-maker die zich op dit moment via Summerlabb inzet om festival bezoekers in contact te brengen met innovaties rond duurzaamheid. Jan Douwe Kroeske werd het bekendst met zijn radio- en tv muziekprogramma's Twee Meter sessies en Twee Meter de Lucht in, waarbij artiesten speciaal voor het programma opnames maakten van hun repertoire.

...
Door met lezen
OKT
12

Burgemeester Nijmegen steunt WoW

De kabinetschef van  de gemeente Nijmegen heeft deze week laten weten dat Hubert Bruls, burgemeester van Nijmegen, plaatsneemt in het comité van aanbeveling van de Walk of Wisdom. Tevens levert hij een bijdrage aan het hedendaags getijden- en pelgrimsboek Seizoenen van het Leven. 

We zijn erg blij met deze formidabele steunbetuiging van de nieuwe pelgrimsroute en hopen van harte dat deze bijdraagt aan een betekenisvolle ontwikkeling. We willen de route vanaf de zomer van 2015 laten beginnen vanuit de Stevenskerk in Nijmegen tijdens de jaarlijkse zomerexpositie. Op dit moment leggen we de laatste hand aan het projectplan en de begroting en gaan dan vanaf november ´de boer´ op om fondsen te werven. Met de uitstekende netwerker en aimabele burgemeester van de Keizer Karelstad in ons comité van aanbeveling wordt dit weer een stukje makkelijker. 

...
Door met lezen
OKT
05

Voormalig bank topman Herman Wijffels

Herman WijffelsDe vooraanstaande én vooruitstrevende oud voorman van de Rabobank Herman Wijffels heeft zich als eerste bereid verklaard symbolisch voorloper te worden van de Walk of Wisdom. Hij zal ook een bijdrage leveren aan het hedendaags getijden- en pelgrimsboek Seizoenen van het Leven en wordt zo de eerste symbolische voorloper van de route. 

Wijffels was onder andere voorzitter van de Sociaal Economische Raad, informateur van een kabinet en voorzitter van de vereniging Natuurmonumenten. Op het moment is hij co-voorzitter van Worldconnectors, een Nederlandse denktank die zich inzet voor een duurzame, vreedzame en rechtvaardige wereld. Ook is hij hoogleraar 'duurzaamheid en maatschappelijke verandering' aan de Universiteit Utrecht.

...
Door met lezen

Walk of Wisdom logo Huub en Adelheid Kortekaas

Geef de pelgrim moed: Vriendencampagne 2017