De stichting

De Walk of Wisdom is een kleine stichting met grote plannen gevestigd in Nijmegen. 

Onafhankelijk en niet commercieel

Onafhankelijk

De stichting is onafhankelijk van een bepaalde religie of levensbeschouwing en werkt samen met iedereen die zich in de drie kernwaarden van de stichting herkent. Dat zijn vrijheid, respect en verbondenheid (Meer). 

Niet commercieel

De stichting heeft geen winstoogmerk en wil de route toegankelijk houden voor mensen met weinig inkomsten. Vrijwel iedereen waarmee de Walk of Wisdom samenwerkt, doet dat kosteloos. Bestuursleden, medewerkers en vrijwilligers zijn onbezoldigd met uitzondering van pionier Damiaan, die voor zijn full time werk een bescheiden vergoeding voor leef- en pionierkosten ontvangt (zie financiering). 

Financiering

Veiing Walk of Wisdom in de StevenskerkDe Walk of Wisdom probeert zoveel mogelijk zelfstandig te zijn d.m.v. de verkoop van startpakketten. Voor 2017 zijn alle organisatiekosten hiermee gedekt m.u.z. van de kosten van pionier Damiaan.

Geïnspireerd door christelijke en boeddhistische monniken leeft Damiaan eenvoudig en is een vergoeding van €15.000,- bruto voldoende. Hiervan is een derde gedekt, maar we komen nog €10.000,- tekort. Help ons hier.

Financiering tot nu

 • - Voor de oprichting in 2011 werd de stichting gesponsord door 19 mensen met een bijdrage van €10,- tot €100,-. 
 • - In 2014 organiseerde de stichting een ludieke veiling die €1.138,- opbracht. 
 • - In 2015 kwam bijna €12.000,- binnen via de verkoop van startpakketten en ruim €10.000,- via de crowdfundingscampagne '100 meter wijsheid', een bijdrage van de Triodos Foundation, MHB bv (staalbouw) en het Nijmeegse Huis van de Binnenstad (overzicht hoofdpartners en sponsors).
 • - In 2016 kwam bijna €20.000,- binnen via de verkoop van startpakketten en ruim €3.000,- aan vriendenbijdragen en advertenties in de routegids
 • - De pionierskosten van Damiaan werden voor een groot deel betaald uit zijn eigen reserve (nu op).  

Jaarrekeningen

Lees hier het onderliggende strategisch plan 2015-2017 (inmiddels verlengd tot 2018).

Meer informatie

Medewerkers

Pionier DamiaanManja Bente voor Mariken van Nimweghen beeld

Het meeste werk wordt gedaan door Damiaan Messing en Manja Bente.

Damiaan is voorzitter van de stichting en pionier van de route, die hij sinds 2008 ontwikkelt o.b.v. een bachelorscriptie Rituele Studies aan de Radboud Universiteit (Nederlandse samenvatting). Hij schrijft daarnaast o.a. onder de naam Doeka

Manja is docent verzorging aan een ROC en sinds 2011 mede ontwikkelaar van de pelgrimsroute. Ze bedacht onder meer de karakteristieke pelgrimsveter en vogelringetjes

Oprichtingsbestuur

Martijn MessingHuub en Adelheid Kortekaas

Stichting Walk of Wisdom is op 10 oktober 2011 in Nijmegen opgericht door Damiaan Messing, Huub en Adelheid Kortekaas en Martijn Messing. 

Huub en Adelheid zijn beeldend kunstenaar en ontwerper van het icoon van de route Pelgrim. Ze zijn inmiddels uit het bestuur gestapt om de rollen duidelijk te scheiden.

Martijn is pionier in duurzame energie en richt zich op dit moment vooral op de energie transitie in Brabant.

Huidig bestuur

Joop BrouwerHans Peerden uit Nijmegen

Behalve mede oprichter Martijn Messing zit Joop Brouwer sinds februari 2015 in het bestuur. Joop fietste als pelgrim naar Rome en Santiago en is in het dagelijks leven een toekomstgericht pensionado. 

Sinds juni 2015 is ook Hans Peerden bestuurslid. Hans is huisarts, huisman en vader van een zoon. Als ervaren lange afstandwandelaar weet hij wat lopen is, wat hij het liefst in gezelschap doet. Hij geniet van natuur én voetbal (NEC).

Thomas Hontele

Nieuwe bestuurslid is verder sinds oktober 2015 Thomas Hontelez. Thomas studeerde Religiewetenschappen en is werkzaam bij de Franciscaanse Beweging. Hij maakte in 2014 een pelgrimage van Nijmegen naar Istanbul en is initiatiefnemer van de routecamera via zijn project ditgeeftzin.nl.

Sinds een jaar schuift Jan Alers aan als adviseur bij de bestuursvergaderingen. Jan is projectmanager van een woningbouwvereniging in Arnhem en helpt met de strategie van de stichting en de ontwikkeling van het pelgrimsgetijdenboek.

Vrijwilligers

Wim Groos

 • - Lucy Holl: redactie website en Facebook/PR (http://www.lucyholltekstenredactie.nl/)
 • - Lidia van Engeland: o.a. vertrekceremonies en begeleide stiltewandelingen (www.questieconsult.nl).
 • - Zwaantje de Vries, Mark Schilders, Niek Edeling, Jan Willem van OpstalDineke de Velde Harsenhorst, Ben Dirks en Helma Mollenkamp: muziek.
 • - Wim Groos: markeringen. "Het geeft voldoening om als klein radertje, ’n’ stipje van de mensheid, mee te kunnen helpen met het “richting geven” aan hun leven."
 • - Lidy van Lie Peters: markeringen en inspiratiemiddag voor pelgrims. Inzending gedicht'Ik kies de weg die mij gekozen heeft.
 • - Daan Peters, Hannah Starremans, Jasper Koedam en René van Nieuwkuijk, Diana Cotteleer: markeringen
 • - Patricia Akkermans: onderzoek en inspiratiemiddag voor pelgrims (www.dankh.nl).
 • - Maria Ludikhuize, Anne Louman (Louman & Friso Ontwerpbureau), Marliz Hustinx, Theo Krutwagen, Marianne van der Weele, Anja Strik (hetzesdegeluk), Ryon Groenen, Hannah Starremans en Anja van Wegen: pelgrimveters en startpakketten
 • - Katja Linders: redactie website (tijdelijk in het buitenland)
 • - Jan Alers: strategie en ontwikkeling
 • - Ivan Beemster: ontwikkeling nieuwe website (lijndiensten.com)
 • - Leonie van den Schoor: film (Stukproducties.nl)
 • - Kees Stegenga: klusjesman (huidig project: maker boeken- en brievenboom halteplaats Beuningen)

Adviseurs

Ronald Grimes 241px 000

Onze allereerste adviseur en inspirator: prof. Ronald L. Grimes. Het idee van de Walk of Wisdom is ontwikkeld op basis van het werk van Grimes, met name Deeply into the Bone: Re-inventing rites of passage (2000), Beginnings in Ritual Studies (1984) en Rite out of Place (2006). Lees hier de Engelstalige bachelorscriptie met een review van zijn werk en hier de Nederlandse samenvatting

richard engelfriet

Per juli 2014 is Richard Engelfriet adviseur van het bestuur. Richard is trainer en dagvoorzitter en schrijft prikkelende, door positieve intelligentie geïnspireerde boeken als Hoe vang ik een rat? en Passie! of meer recent Zo simpel kan het zijn

Erwin Akkerman Regionaal Bureau Toerisme

Verder wordt de stichting geadviseerd door Erwin Akkerman, projectmanager bij het Regionaal Bureau Tourisme Arnhem Nijmegen. Erwin adviseert o.a. bij de coordinatie tussen de gemeenten in de regio waar de route doorheen loopt.

Hoofdpartners

Huub en Adelheid Kortekaas (beeldend kunstenaar)
Theo van Stiphout en Sytske Zwart (Intermedi-Art Kunstzaken)
Anne Louman (Louman & Friso Ontwerpbureau)

Meer informatie

Walk of Wisdom logo Huub en Adelheid Kortekaas

Geef de pelgrim moed: Vriendencampagne 2017