Achtergrond Walk of Wisdom

Shikoku pelgrims

Steeds meer mensen stellen zich klassieke levensvragen op oude pelgrimsroutes zoals de Camino naar Santiago de Compostella of de Henro in Japan. Zo groeide het aantal pelgrims naar Santiago van 2.491 in 1984 naar 272.135 in 2010. Pelgrims lopen de route vaak op sleutelmomenten van hun leven en los van de oorspronkelijke religieuze bedoeling. De geest vrij van dagelijkse verplichtingen en de voeten in beweging: het blijkt een ideaal vertrekpunt voor bezinning op de vraag waar het leven om draait.

Visie

santiago-peregrino

De Walk of Wisdom wil de oude levensvragen verbinden met moderne thema’s: de zoektocht naar authenticiteit en de collectieve uitdaging om met miljarden mensen samen te leven op één planeet. Keuzes die ieder van ons afzonderlijk maakt, beïnvloeden het geheel en het geheel beïnvloedt ieder van ons afzonderlijk. Hoe? Dat is een open vraag die een nieuw, mondiaal ritueel verdient. Dat is de Walk of Wisdom: een pelgrimage die niet gebonden is aan een cultuur, religie of levensbeschouwing met als kompas de overtuiging dat we van elkaars wijsheid kunnen leren.

Opening Walk of Wisdom 21 juni door Pierre van Megen

Kernwaarden 

Kernwaarden van de Walk of Wisdom zijn vrijheid, respect en verbondenheid. Of duur gezegd: authenticiteit, diversiteit en duurzaamheid. We ontwikkelen de route voor mensen die zichzelf proberen te blijven, die anderen in hun waarde willen laten en graag iets goeds bijdragen aan de wereld.

De Walk of Wisdom is onafhankelijk van een politieke, religieuze of ideologische levensbeschouwing en werkt samen met iedereen die zich in haar kernwaarden herkent. De stichting heeft geen winstoogmerk en we vinden het belangrijk dat de route ook toegankelijk is voor mensen met weinig financiële middelen. 

We zochten naar een manier om mensen met elkaar te verbinden zonder nieuwe, knellende verbanden te maken. Pelgrimeren is daar uitstekend geschikt voor: de pelgrim bepaalt zelf het thema en tempo van zijn reis. De kernwaarden zijn er om toch een gevoel van verbondenheid mee te geven. Ze laten een bepaalde levenshouding zien, terwijl ze tegelijk alle ruimte laten voor een persoonlijke invulling. 

Ontstaansgeschiedenis

Ontstaansgeschiedenis

Het idee van de route is in 2008 ontstaan naar aanleiding van een bachelorscriptie Rituele Studies aan de Radboud Universiteit. Professor Ronald L Grimes had studenten uitgedaagd een ritueel te bedenken 'dat de wereld kon redden'. Zijn bedoeling was speels, maar zijn student Damiaan Messing nam de uitdaging serieus en zocht op basis van het werk van Grimes naar mogelijkheden voor een ritueel dat mensen over de grenzen van cultuur, religie en nationaliteit met elkaar zou kunnen verbinden.

De uitkomst van het onderzoek werd een scriptie geschreven voor de milieubeweging de Kleine Aarde in Boxtel. Hierin werd gekeken hoe rituelen kunnen helpen om mensen te inspireren tot duurzaamheid. In navolging van de scriptie ontstond het idee van de ´Earth Pilgrimages´, een wereldwijde route langs nieuwe, inspirerende gebouwen. Hoewel het idee serieus werd onderzocht, moest van de uitvoering ervan worden afgezien.

In 2010 kwam het idee buiten het kader van de Kleine Aarde terug, dit keer niet langer bedoeld om mensen tot duurzaamheid aan te zetten, maar meer beschouwend en zonder de opzet om mensen te veranderen. De naam werd nu ´Walk of Wisdom´ en het idee van een wereldwijde route werd eerst klein begonnen, op een pioniersroute van 136 kilometer rond Nijmegen. Samen met de kunstenaars Huub en Adelheid Kortekaas werd een stichting op gericht die sinds 2011 het plan in de huidige vorm uitwerkt onder leiding van bedenker en pionier Damiaan Messing.

Lees hier de Engelstalige bachelorscriptie of de Nederlandstalige samenvatting

 

Walk of Wisdom logo Huub en Adelheid Kortekaas

Geef de pelgrim moed: Vriendencampagne 2017