Het pad van je eigen wijsheid

Vier tot acht dagen lopen met telefoon en internet uit om na te denken over je leven en plaats in het grotere geheel. Dat is het concept van de 'Walk of Wisdom'. De route is niet verbonden aan een geloofswaarheid en heeft als verbindende gedachte dat alle mensen onderdeel zijn van dezelfde aarde.

constellate de reis Marjoke SchultenEen wereldwijde route

De ambitie is een route die de hele wereld overgaat: wijsheid is niet afhankelijk van een cultuur, religie of filosofie.

Om die ambitie te realiseren, is op 21 juni 2015 een pioniersroute van 136 kilometer geopend rond de heuvels, moerassen, rivieren en oude bossen om Nijmegen. Hier worden in drie jaar tijd de identiteit en basisrituelen van de pelgrimsroute ontwikkeld, waarna de route met behulp van lokale partners wordt uitgebreid naar andere landen. 

Seizoenen van het Leven 

Eén van de belangrijkste rituelen van de Walk of Wisdom is Seizoenen van het Leven, een hedendaags getijden- en pelgrimsboek. In dit boek vertellen bekende en inspirerende Nederlanders over een belangrijke levenservaring, afgewisseld door gedichten en miniaturen (kleine schilderijen) rond universele thema's. Pelgrims die de route uitlopen, mogen een pagina insturen ter selectie voor toekomstige uitgaven.  

Meer over de symbolen en rituelen van de Walk of Wisdom
Meer over de de pioniersroute rondom Nijmegen
Meer over de inspiratie en achtergrond 

Belangstelling om pelgrim te worden? Kijk hier.

Afbeelding: Constellatie, de reis door Marjoke Schulten in Seizoenen van het Leven

Film door Leonie van den Schoor (pelgrim 205, Stukproducties.nl) met muziek van Ben Dirks en Helma Mollenkamp.

Walk of Wisdom logo Huub en Adelheid Kortekaas

Geef de pelgrim moed: Vriendencampagne 2017